www.teoforum.net

Kohtaamisfoorumi ihmisille, jotka haluavat erottaa ajatuksissaan totuuden epätodesta ja jotka haluavat käyttää voimiaan ihmiskunnan ja muun luomakunnan hyvää elämää edistäviin tekoihin.

... Polkuja hengellisyydestä henkiseen kasvuun…
AjankohtaistaTapahtumakalenteriYhteystiedot


ITÄ-AASIALAISET USKONNOT

 1. Kungfutselaisuus
 2. Taolaisuus
 3. Shintolaisuus

2. Taolaisuus

Taolaisuus syntyi Kiinassa n. 500-400 eaa. - Sen perustajana pidetään Laotsea (n. 500 eaa.), joka on kuitenkin joidenkin tutkijoiden mielestä sepitteellinen henkilö. - Taolaisuuden keskeinen käsite on "wu-wei" eli "luonnollinen toiminta". - Toiminta ei ole passiivista vaan spontaania, hiljaisuuden, luonnollisuuden ja voiman toteuttamista.

Luonnollinen toiminta on myötäilevää toimintaa, jolloin "Tao" voi vaikuttaa ihmisen kautta.

Hyveiden arvostaminen, perinteisiin sitoutuminen ja riittien toistaminen saattoi olla vaarallista, koska ne eivät edustaneet luonnollisia toimia. - Ne olivat ihmisen itsensä synnyttämiä ja ylläpitämiä inhimillisiä käytäntöjä, jotka ovat itsekkäitä pyrkimyksiä. - Luonnollinen ihminen ei siis kiinnity "elämän rutiineihin, oppeihin tai hyveiden kehittämiseen", koska ne ovat este "wu-weille".

Filosofia

Taolaisuudessa on kaksi pääuomaa: uskonnollinen ja filosofinen taolaisuus:

Uskonnollisessa taolaisuudessa on muinaisen animistisen kansanuskon piirteitä, kuten ennustamiseen, henkiin ja jumaluuksiin uskominen. - Munkit ja papit turvaavat yhteisöä ja luontoa harjoittamalla maagisia riittejä ja temppeleissä palvotaan jumalia uhrein ja suitsukkein.

"Tao" oli mysteeri ja salaisuus, se voitiin oivaltaa vain mystisen toimimattomuuden kokemuksen kautta. - Oivallus takasi pitkän ja onnellisen elämän, joka johti lopulta kuolemattomuuteen.

"Jin" ja "Jang" muodostavat yhdessä "Tao":n. - Näitä toisiaan täydentäviä kuvaillaan yleensä vastakohdilla. - Jin on feministinen eli naispuolinen, kun taas Jang on päinvastaisesti maskuliininen eli miespuolinen. - Naispuolista Jiniä kuvaillaan pimeänä ja miespuolista Jangia valoisana. - Jin kuvaillaan myös sanoilla myös kuu, pehmeä, ruumis, passiivinen ja pahat henget, kun taas Jang on aurinko, kova, henki, aktiivinen ja hyvät henget. - Jin on musta ja Jang valkoinen.

Taolaisessa ajattelutavassa pyritään sopusointuun ja harmoniaan yhdessä maailmankaikkeuden kanssa ja sen voi saavuttaa, kun sopeutuu jatkuvaan muutokseen. - Laotse kehotti, että ihmisten tulisi elää yksinkertaista elämää ilman kunnianhimoa ja sopeutumista luonnonlakeihin, niin ihminen voisi päästä sopusointuun ja alistumaan luonnonjärjestykseen.

Taolaiset ihannoivat yksinkertaista maalaiselämää ja rakkaus luontoon oli hyvin tavanomaista taolaisuudessa. - Ihmisen perimmäinen olemus on taolaisen opin mukaan "Te", mikä tarkoittaa "hyvettä". - Ihmisen tulisi saada käyttää sitä vapaasti.

"Täydellisen oivalluksen taolaisuudessa" ("quanzhen") noudatetaan seuraavaa "Kymmenen ohjeen" -listaa:

 1. Älä ole epälojaali tai epäkunnioittava vanhempiasi kohtaan ilman hyväntahtoisuutta tai hyvää uskoa. Noudata sitoumuksiasi ylempiäsi ja perhettäsi kohtaan ja ole vilpitön suhteessasi lukemattomiin olentoihin.
 2. Älä salaisesti varasta mitään, vaali salaisia juonia tai vahingoita ketään hyötyäksesi siitä itse. Harjoita aina salaista hyveellisyyttä ja avusta elävien olentojen joukkoja.
 3. Älä tapa tai vahingoita mitään, mikä elää tyydyttääksesi omia mielihalujasi. Usko aina myötätuntoon kaikkia eläviä kohtaan, jopa myriadeja hyönteisiä ja matoja kohtaan.
 4. Älä ole himokas, äläkä saastuta itseäsi alentamalla mystistä qi-voimaa. Ylläpidä aina pidättyväisyyttä ilman virheitä ja syytöksiä.
 5. Älä päihitä muita menestyäksesi itse tai hylkää läheisiäsi ja sukulaisiasi. Taoon pitäytymällä auta aina muita ja tue yhdeksää klaania harmoniassa.
 6. Älä puhu pahaa tai pilkkaa viisaita ja hyveellisiä tai kersku omista taidoistasi ylentääksesi itseäsi. Ylistä aina kauneutta ja hyvyyttä muissa, äläkä koskaan kiistele omista ansioista tai kyvyistäsi.
 7. Älä juo alkoholia kohtuuttomasti tai syö lihaa ja siten riko sääntöjä. Ylläpidä aina harmonista energiaa ja rauhallista olotilaa ja tee velvollisuutesi puhtaudessa ja tyhjyydessä.
 8. Älä ole ahne ja kerää asioita saavuttamatta koskaan tyydytystä, älä kerää rikkauksia olematta koskaan antelias. Harjoita aina kohtuutta kaikissa asioissa ja osoita sympatiaa köyhille ja osattomille.
 9. Älä pidä yllä suhteita epäviisaisiin ihmisiin tai elä epäpuhtaiden ja saastaisten keskuudessa. Pyri aina ylittämään itsesi ja elämään puhtaudessa ja tyhjyydessä.
 10. Älä puhu kevyesti tai tee pilaa vakavista asioista, käytä kiihtynyttä kieltä tai halvenna täydellisyyttä. Ole aina vakava ja puhu nöyriä sanoja tehden Taosta ja sen hyveestä pääasiallinen velvollisuutesi.

Sääntöjen noudattamisen tiukkuus vaihtelee koulukunnan mukaan. - Siinä missä "täydellisen oivalluksen taolaisuudessa" eletään selibaatissa ja vältetään lihaa ja alkoholia, "taivaallisten mestarin taolaisuus" sallii jäsenilleen avioelämän eikä kiellä lihaa tai alkoholia.

Yleisesti ottaen taolaiset maallikot noudattavat buddhalaisten "Viiden ohjeen" kaltaisia eettisiä ohjenuoria ja uskovat siihen, että hyvistä teoista seuraa tekijälleen hyvää - ja pahoista rangaistus ja lyhyempi elämä. - Hyviä tekoja pidetään yleisesti kuolemattomuuden saavuttamisen välttämättömänä edellytyksenä.

Pyhät kirjat ja lait

Taolaisuudesta on vaikea löytää mitään keskeisiä opinkappaleita, joiden omaksuminen määrittäisi ihmisen taolaiseksi. - Taolainen kaanon, "Daozang" ("Tao-tsang"), koostuu noin 1500 kirjoituksesta. - Se on peräisin vuodelta 1445 jaa..

"Laozin" ("Laotse") ja "Zhuangzin" ("Chuang-tzu", 370-290 eaa.) nimissä olevat klassiset kirjoitukset: Laozin nimissään kulkeva "Daodejing" ("Tao te ching") ei ole yhden kirjoittajan teos vaan "Raamatun Sananlaskujen kirjan" tapainen kokoelma vanhinten (lao) viisautta.

Laozin kirjoittamaksi sanottu "Daodejing" ("Taon Hyveen Klassikko" tai "Taon Ilmenemisen Klassikko") on eräs maailman eniten käännetyistä kirjoista.

Kirjan viimeinen aforismi kuuluu seuraavasti (DAODEJING 81.):

 • Hän, joka tietää, ei puhu - Hän, joka puhuu, ei tiedä
 • Hän, joka on totuudellinen ei pyri esille - Hän, joka pyrkii esille ei ole totuudellinen.
 • Hän, joka on hyveellinen ei kinastele - Hän, joka kinastelee ei ole hyveellinen.
 • Hän, joka on oppinut ei ole viisas - Hän, joka on viisas ei ole oppinut.
 • Tästä syystä Pyhimys ei näyttele omia ansioitaan.

Levinneisyys

Taolaisuutta on lähinnä Kiinassa ja Kaukoidässä, sen kannattajien määrää ei voida tarkasti laskea, sillä taolaisuutta esiintyy muiden uskontojen rinnalla, mutta arvion mukaan kannattajia olisi n. 40 miljoonaa.

Lähteet: