www.teoforum.net

Kohtaamisfoorumi ihmisille, jotka haluavat erottaa ajatuksissaan totuuden epätodesta ja jotka haluavat käyttää voimiaan ihmiskunnan ja muun luomakunnan hyvää elämää edistäviin tekoihin.

... Polkuja hengellisyydestä henkiseen kasvuun…
AjankohtaistaTapahtumakalenteriYhteystiedot


ETELÄ-AASIALAISET USKONNOT

  1. Veda- ja hindulaisuus
  2. Jainalaisuus
  3. Buddhalaisuus
  4. Sikhiläisyys

4. Sikhiläisyys

Sikhiläisyys eli sikhismi on 1500-luvulla Punjabissa alkunsa saanut intialainen uskonto ja on nuorin maailmanuskonnoista.

Sana "sikh" merkitsee oppilasta. - Sikhi uskoo yhteen jumalaan ja 10. gurun opetuksiin, jotka on kerrottu sikhien pyhässä kirjassa, "Guru Granth Sahibissa".

Sikhismillä on yli 30 miljoonaa kannattajaa, ja se on kahdeksanneksi suurin uskonto maailmassa.

Hinduperheeseen syntynyt uskonnon perustaja, Guru Nanak (1469–1538), arvosteli islamia ja hindulaisuutta sekä vastusti kastijärjestelmää. - Hänen seuraajansa kutsuivat häntä "guruksi", opettajaksi.

Ennen kuolemaansa Nanak valitsi uuden gurun seuraamaan häntä ja johtamaan sikhejä. Tämä perinne jatkui niin, että kymmenes ja viimeinen guru, Guru Gobind Singh nimettiin v. 1699.

Filosofia ja opetukset

Harmandir Sahib ("Kultainen temppeli") Intian Amritsarissa on sikhien hengellinen ja kulttuurillinen keskus.

Sikhiläisyys on monoteistinen uskonto. - Jumala on persoonaton ja ilman tiettyä fyysistä muotoa. - Persoonattomuudesta huolimatta Gurut korostivat intiimiä ja rakastavaa suhdetta Jumalaan. Jumalaa kuvaillaan kirjoituksissa mm. Todelliseksi Guruksi, Äidiksi, Isäksi, Rakkaaksi, Puolisoksi ja Ystäväksi.

Sikhiläisyys hylkää kuvien palvonnan, taikauskon, pyhiinvaellukset sekä merkityksettömät rituaalit turhuuksina, jotka eivät vie meitä lähemmäksi Jumalaa ja lopullista pelastusta.

Sikhiläisyydessä uskotaan oppiin sielunvaelluksesta.

Kaikkien ihmisten tasa-arvo on tärkeällä sijalla sikhiläisyydessä. - Gurut tuomitsivat kastijärjestelmän ja naisten alistetun aseman senaikaisessa yhteiskunnassa. - Kaikkien ihmisten yhteenkuuluvuutta korostamaan perustettiin langar eli "yhteisöllinen ateria", jota tarjoillaan sikhitemppeleissä eli gurdwaroissa, ja johon kaikki saavat osallistua uskonnosta riippumatta.

Gurut hyväksyivät ajatuksen, että Jumalan luokse on monta tietä, eikä sikhiläisyyttä saisi pitää ainoana oikeana uskontona tai toisia uskontoja parempana. - Tämä tulee esiin mm. siinä, että sikhien pyhään kirjaan on sisällytetty myös muiden uskontojen edustajien kirjallista tuotantoa.

Gurut korostivat taistelua oikeudenmukaisuuden puolesta, ja osa heistä kuoli marttyyreinä vastustaessaan muslimihallitsijoiden harjoittamaa sortoa. - Sikhiläisyyteen kuuluukin erittäin vahva soturiperinne.

Sikhiläisyydessä arvostetaan käytännönläheistä elämää. Eristäytyminen yhteiskunnasta ei ole suotavaa uskonnolliselle ihmiselle. - Ihanteellisen sikhin tulisi tehdä ahkerasti työtä, jakaa osa tuloistaan köyhille tai muuhun hyväntekeväisyyteen sekä muistaa Jumalaa joka hetki.

Pyhä kirja - Sri Guru Granth Sahib

Sikhien pyhässä kirjassa, "Sri Guru Granth Sahibissa" on kirjoituksia sikhi-guruilta sekä hindu- ja muslimipyhimyksiltä. Sri Guru Granth Sahibia pidetään 11. Guruna. - Suuri osa kirjoituksista kertoo palvovasta rakkaudesta Jumalaan. Niissä kuvaillaan vaikuttavasti myös ihmisen kietoutumista maallisten harhojen kahleisiin sekä vapautuksen saavuttamista Jumalan armon kautta.

Sri Guru Granth Sahibin kieli on enimmäkseen vanhaa pandžabia, mutta siinä on myös runsaasti vaikutteita ja sanastoa hindistä, sanskritista sekä persiasta.

Uskonnonharjoitus

"Guru Gobind Singh" loi Khalsa -veljeskunnan. Khalsa merkitsee "puhdasta". - Khalsaksi tullaan ottamalla kaste. - Kastetta kutsutaan nimellä "amrit", joka tarkoittaa "kuolemattomuuden nektaria".

Khalsojen kuuluu kantaa yllään "Viittä K:ta", joilla on tietty symbolinen merkitys.

  • Kesh - Leikkaamattomat hiukset ja parta muistuttavat alistumisesta Jumalan tahtoon. Koskee myös muita ihokarvoja.
  • Kanga - Puinen kampa muistuttaa puhtaudesta ja sitä käytetään pitkien hiusten kampaamiseen.
  • Kaccha - Puuvillaiset polvihousut symboloivat itsekuria.
  • Kara - Metallinen rannerengas muistuttaa hyvien tekojen tekemisestä. Se on myös toiminut käden suojana taisteluissa. Se kuvastaa myös yhteyttä Jumalaan.
  • Kirpan - Sikhien perinteinen tikari symboloi taistelua totuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta sekä muistuttaa sikhiä heikompien suojelusta – saa käyttää vain itsepuolustukseen.

Kasteessa naiset saavat sukunimen "Kaur", joka merkitsee "prinsessaa". Miesten sukunimeksi tulee "Singh", "leijona". - Tosin sikhiperheisiin syntyneet lapset saavat nämä nimet jo syntyessään. Käytännössä vain osa sikheistä päättää ottaa kasteen. - Myös kastamattomat sikhit kuitenkin yleensä kantavat esim. "kara"-rannerengasta ja usein myös jättävät hiuksensa koskemattomiksi.

Sikhimiehet pukeutuvat turbaaniin, ja naiset voivat halutessaan peittää päänsä huivilla tai turbaanilla. - Sikhien pyhässä paikassa, Gurdwarassa, kaikkien vierailijoiden on verhottava päänsä kunnioituksesta Sri Guru Granth Sahibia kohtaan.

Harjoittavien sikhien tulisi herätä varhain aamulla meditoimaan sekä lukea päivittäin tietyt rukoukset. - Rukouksista tunnetuin on Guru Nanakin luoma "Japji Sahib".

Tupakointi, alkoholi sekä muiden huumaavien aineiden käyttö on kiellettyä sikheille. - Myös islamilaisella tavalla teurastetun "halal-lihan" syöminen on kiellettyä, koska kyseinen teurastustapa tuottaa eläimelle turhaa kipua. Muutoin lihansyönti ei ole selkeästi tuomittua sikhiläisyydessä.

Kuitenkin monet sikhit ovat kasvissyöjiä ja gurdwaroissa tarjoillaan ainoastaan kasvisruokaa.

Sikhiläisyydessä pappeja ei ole. - Uskonnollisissa kokoontumisissa luetaan Sri Guru Granth Sahibia tai muita Gurujen kirjoituksia sekä soitetaan ja lauletaan uskonnollisia lauluja, jotka nämäkin ovat useimmiten Guru Granth Sahibista.

Levinneisyys

Sikhejä on maailmassa noin 24 miljoonaa, näistä 19 miljoonaa Intiassa. Intiassa suurin osa sikheistä elää Punjabin osavaltiossa. - Suuria määriä sikhejä on myös Iso-Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa sekä Malesiassa ja Singaporessa.

Valtaosa sikheistä on intialaistaustaisia, mutta länsimaisten käännynnäisten määrä on ollut kasvussa viime vuosina. Eniten käännynnäisiä on Yhdysvalloissa.

Lähteet: