www.teoforum.net

Kohtaamisfoorumi ihmisille, jotka haluavat erottaa ajatuksissaan totuuden epätodesta ja jotka haluavat käyttää voimiaan ihmiskunnan ja muun luomakunnan hyvää elämää edistäviin tekoihin.

... Polkuja hengellisyydestä henkiseen kasvuun…
AjankohtaistaTapahtumakalenteriYhteystiedot


ETELÄ-AASIALAISET USKONNOT

 1. Veda- ja hindulaisuus
 2. Jainalaisuus
 3. Buddhalaisuus
 4. Sikhiläisyys

2. Jainalaisuus

Jainalaisuus on hindulaisuuden pohjalta syntynyt, kaiken elävän kunnioittamista korostava intialainen uskonto. - Jainalaisuus on dharmalainen uskonto, jonka mukaan ei ole olemassa mitään korkeampaa voimaa, jonka puoleen ihmiset voisivat kääntyä.

Se on pienimpiä ns. maailmanuskonnoista, ja sen kannattajia on 3–6 miljoonaa. - Näistä suurin osa asuu Intiassa.

Jainalaisuus perustuu suurelta osin Mahaviran (599–527 eaa.) opetuksiin. - Jainalaiset kuitenkin uskovat, että ennen Mahaviraa on ollut 23 suurta opettajaa eli tirthankaraa, ja siis Mahavira oli 24. tirthankara.

Jainalaisuuden oppeja

Jainalaiset tavoittelevat buddhalaisten tavoin nirvanaa eli vapautusta askeesin avulla.

Ihmisen sielu on luonnostaan valoisa ja kirkas, mutta karma voi sumentaa sen. - Itsekkäät, julmat ja välinpitämättömät teot pimentävät sielun, mutta epäitsekkäät, huomaavaiset ja ystävälliset teot voivat auttaa sielua kirkastumaan. - Kaikilla elävillä organismeilla on sielu, siis myös kasveilla.

Jainalainen maailmankäsitys on syklinen, maailmankaikkeus on ikuinen; koska maailmankaikkeudella ei ole alkua, sitä ei ole luotu, eikä siis ole luojaakaan.

Pelastus ei jainalaisuudessa ole maallikolle mahdollinen, paitsi mikäli hän kuolemansa lähestyessä esimerkiksi sitoutuu kuolemaan täydellisen paaston seurauksena. - Naiselle pelastuminen on mahdollista vain silloin, jos hän seuraavassa jälleensyntymässään on mies.

Jainalaiset uskovat ahimsaan eli väkivallattomuuteen, askeesiin, karmaan, samsaraan eli jälleensyntymiseen ja jivaan eli sieluun..

Uskonnon mukaan karman laki hallitsee muuttumatonta ja ikuista maailmaa. Jälleensyntymisen ketjusta voi vapautua noudattamalla askeesia ja viittä ohjetta:

 • Ei saa tappaa
 • Ei saa varastaa
 • Ei saa valehdella
 • Ei saa elää siveettömästi
 • Ei saa olla ahne

Jainalaisuus tuntee 14 askelta karmasta vapautumiseen. - Näihin kuuluu mm. tietoisuus oikeasta käyttäytymisestä.

Kultti

Jainalaisen munkin elämä on äärimmäisen kurinalaista. - Luostarilupauksessaan hän luopuu tappamisesta, varastamisesta, valehtelemisesta, seksuaalisesta kanssakäymisestä ja omistamisesta.

Maallikkojen kultti muodostuu mm. ruoan, kukkien ym. lahjojen viemisestä jumalankuville.

Elämää kunnioittaakseen jainalaiset askeesimunkit saattavat pitää kasvojensa edessä suojaa välttyäkseen nielemästä pieneliöitä. Jotkut lakaisevat tietä edessään, jotta eivät tappaisi muurahaisia ja muita eläimiä.

Jainalaisuudessa on kaksi lahkoa:

 • Shvetambara eli valkoisiin verhotut
 • Diagambara eli taivaaseen verhotut

Elämäntapa

Jainalaisuuden mukaan kaikki elämä on pyhää, ja pahinta, mitä ihminen voisi tehdä on toisen tappaminen.

Jainalaiset ovat kasvissyöjiä, mutta myös juurekset ovat kiellettyjä, koska niitä esiin kaivettaessa voivat madot ja muut mullassa elävät eliöt vahingoittua. - Jainalaiset uskovat kasvistenkin kärsivän kuollessaan, mutta niiden tietoisuuden aste on paljon kehittymättömämpi kuin eläinten. Kasvin surmaaminen on kuitenkin pienempi paha kuin eläimen surmaaminen.

Tämä ehdoton ahimsa-periaatteen noudattaminen asettaa rajoituksia myös ammatinvalinnalle. - Useat jainalaiset ovatkin kauppiaita tai rahanlainaajia.

Lähteet: